Jómagam borrajongó voltam, de gyomorpanaszok miatt fel kellett hagynom a borfogyasztással, mert a borkén elpusztította az egészséges bélflórámat. Mivel a mértékletes alkoholfogyasztást az életet szebbé tévő dolognak tartom, valamilyen alternatíva után kellett néznem. Egy külföldi utazásom során ismerkedtem meg a rummal, ami mára szenvedélyemmé, megélhetésemmé, életem fontos részévé vált. Senki se várjon hát tőlem száraz, lexikális információözönt…
A rum nagy múlttal rendelkező ital. Európában előbb ismerték meg a rumot, mint hogy felfedezték volna Amerikát. A rum alapjául szolgáló növény, a cukornád – a közhiede lemmel ellentétben – nem a karibi térségből, hanem Pápua Új-Guineából származik, onnan terjedt el a gyarmatosítóknak, kereskedőknek köszönhetően Indián, Madagaszkáron át. Madeirán több mint 600 éve készítenek rumot.